sâmbătă, 2 noiembrie 2019

ARMATA DIN DORMITOR



In ultima perioada a omenirii, spatiul cibernetic s-a transformat in teatru de operatiuni de razboi.
Ieri am aflat ca in Rusia a intrat ieri in vigoare legea prin care Rusia se poate deconecta de la retelele globale de internet in caz de atacuri cibernetice ale hackerilor din tarile adversare.
Nu mai este niciun secret faptul ca astazi, ne aflam in situatia in care orice mijloc electronic pe care il folosim, conectat la retelele mobile si de internet, este interceptat de agentiile de spionaj si militare. Comunicatiile noastre cu cei dragi, cu partenerii de afaceri, cu prietenii, se afla acum sub control militar. 
Tancurile sunt la noi in dormitor doar ca nu le vedem. Aceasta este militarizarea vietii civile. Mai mult decat atat, tarile superdezvoltate au departamente speciale in cadrul armatei in care se antreneaza IT-isti de elita in simulari de razboaie cibernetice, exact ca si pe un camp de lupta real. Toate acestea se deruleaza sub inaltul patronaj al marilor corporatii IT si de internet.
Revenind la problema Rusiei, nu pot decat sa admir eforturile acesteia de a se desprinde de sistemul global de comunicatii in caz de context advers, fara consecinte economice grave.
Un lucru mai putin stiut este ca Putin a incercat sa negocieze cu principalii proprietari de carduri, plati electronice, ca tranzactiile desfasurate de cetatenii rusi pe teritoriul Rusiei sa ramana sub jurisdictia Rusiei, sa fie procesate pe teriotriul rus si sa nu mai fie colectate si prelucrate la nivel central in SUA. La vremea respectiva nu s-a reusit, probabil din cauza puterii sinergice a guvernului SUA si a corporatiilor in cauza, astfel ca au ramas sub jurisdictie americana, toate tranzactiile rusesti de pe teritorul rus. Cu alte cuvinte, cand Putin face o plimbare in Moscova si se opreste sa isi cumpere o Cola, in secunda urmatoare se stie la Washington...Demn de explicat este deasemenea si faptul ca guvernul SUA are puterea de a controla toate platile din lume si de a le bloca atunci cand crede de cuviinta. Daca pentru americani acesta inseamna democratie, pentru europeni acest lucru ar fi trebuit sa fie ridicol.
Desi, probabil ca aceste chestiuni trec neobservate de „poporul de idioti” (P. Tutea) care este mult prea ocupat cu ineptiile lui Orban si de tot felul de lupte si "izbanzi" interne, pasul facut de Rusia este unul demn sa ne constientizeze si sa ne puna pe ganduri in ceea ce priveste directia orwelliana spre care ne indreptam ca umaninate!
Un amanunt important este si acela ca desi, populatia planetei se dubleaza la fiecare douazeci si cinci de ani – capacitatea de supraveghere in masa se dubleaza o data la optsprezece luni. Consider aceasta supraveghere o amenintare la adresa vietii private si a democratiei, de aceea cred cu tarie ca avem de ripostat intocmai cum s-a ripostat impotriva razboaielor nucleare.
In concluzie, afirm ca daca oamenii nu adopta o modalitate de gestionare a supravegherii in masa la care sunt supusi, vom avea o corectitudine politica universala pentru ca se vor autocenzura chiar si atunci cand vor vorbi cu prietenii si familia, astfel ca se vor elimina din postura de actori politici.
Faptul ca prin discutiile mele pe aceasta tema, aud tot mai des sintagma „eu nu am nimic de ascuns” ma pune pe ganduri si mai tare pentru ca este evident ca nu constientizam faptul ca informatiile noastre personale stocate pot fi folosite impotriva noastra atunci cand am putea avea opinii diferite fata de sistemul coercitiv, fara ca noi sa fi facut ceva ilegal, astfel ca nu vom mai avea niciun control asupra vietilor noastre.
In incheiere, pot sa afirm ca singura solutie este sa valorificam putinele libertati pe care inca le mai avem si care au lipsit acestui popor zeci de ani, sa actionam pentru protectia vietii private si pentru transparenta decizionala in orice sistem ne-am trai viata, fie privat fie de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu